Efter succén med fotbollen: ”Vi vill locka fler tjejer 2016”

12483543_10156316713555123_1233804958_n

Unite Stockholm rullar vidare och i en intervju med Sveriges Radio P5 berättar ordföranden Maria Rehnvall om planerna inför våren 2016.
– Vi vill växa, och framför allt locka fler tjejer, säger hon.

Under hösten och vintern har fler än 30 ungdomar från fyra olika asylboenden i Stockholm regelbundet deltagit vid våra fotbollsträningar. En härlig start på vårt projekt som ju syftar till att erbjuda en meningsfull fritid med roliga aktiviteter för killar och tjejer som nyligen anlänt till Sverige.

I mellandagarna gästade delar av styrelsen – ordföranden Maria Rehnvall och ledamoten David B Larsson – radioprogrammet Helg i P5 med Athena Afshari och pratade bland annat om gensvaret från spelarna hittills.

– Det har varit enormt positivt. Tillsammans med Unite Stockholms övriga två grundare Oskar Månsson och Josefine Engdahl, samt våra volontärer och bidragsgivare, känner vi att vi verkligen lyckats nå ut till ungdomarna. Fotbollen har en samlande kraft och man märker hur roligt våra spelare har. Det blir ett litet andrum i vardagen för dem. För oss är det den absolut största belöningen, säger David B Larsson.

Men Unite Stockholm tänker inte slå sig till ro bara för att helgfotbollen blivit en framgång. Nu vill föreningen växa, både på fotbollsplanen och utanför den. Maria Rehnvall förklarar att flera projekt stundar under 2016, och då handlar det dels om att starta ett korplag med mer regelrätta matcher mot andra lag, dels om att bredda verksamheten för att förhoppningsvis locka fler tjejer framöver.

– Trösklarna är ofta högre för dem än för killarna när det gäller att ta sig ut och knyta nya kontakter utanför boendena. Hittills har det varit utmanande för oss att få in tjejer till fotbollen och därför tittar vi på andra alternativ som kan passa dem bättre. Vi anordnar tjejträffar så att personer från olika boenden ska kunna mötas och lära känna varandra, och vi jobbar för att dra igång exempelvis dansklasser och gruppträningstillfällen. Den här delen är ett våra viktigaste mål under året som kommer, säger Rehnvall.

Lyssna på hela intervjun via den här länken!