Glädje i Skärholmshallen

januari 19, 2017  Andreas Ekström, Pitchare

Glädje i Skärholmshallen

Varje fredag från klockan sex på kvällen är det full fart i Skärholmshallen strax söder om Stockholm. Då tränar tre stycken lag från Unite Sthlm efter varandra.

– Vi brukar vara totalt mellan 30 till 40 stycken som är med och tränar på fredagar, säger tränaren Jonas Lemon.

När laget bildades hösten 2015 och började spela matcher förlorade man stort. Men ju mer de tränade, desto bättre blev laget. När korpensäsongen utomhus summerades ihop hade två lag vunnit sin korpserie och ett lag hamnat i mitten av tabellen.        – Det är helt otroligt, vi är väldigt nöjda med de resultaten, säger Jonas Lemon.

Det är inte bara på planen som grabbarna har utvecklats. Från början när man startade upp projektet hade de en tolk. I dag löser spelarna språket själva och klarar av att förstå och föra lättare konversationer. En av de spelare som varit med ett tag är målvakten Ruhollah Vafai, sjutton år från Afghanistan. Han kom till Sverige för 18 månader sedan. Efter drygt 10 månader i Sverige fick han höra talas om Unite Sthlm och började träna med dem.
– En kompis till mig pratade med tränarna och berättade att jag var målvakt, då ville de att jag skulle börja träna med dem.

Hur har det varit att spela i Unite Sthlm?
– När jag kom till Sverige hade jag inga kompisar, nu tack vare laget har jag kompisar och livet är mycket roligare än det var förut, jag är gladare tack vare fotbollen.

Varför är du gladare?
– Mitt gamla liv var inget bra liv, det var jättejobbigt i hemlandet. Jag skulle även vilja byta namn. Nu har jag fått ett bättre liv och då vill jag ha ett nytt namn, det blir en nystart.

Vad vill du heta?
– Det vet jag inte, allt jag vet är att det inte ska börja på bokstaven R.

Ett av Unite Sthlm:s ledord är att främja integration och tanken är att man ska slussa ut spelare till andra klubbar runt om i Stockholm. Ruhollah är ett exempel på en sådan spelare.
– Jag spelar även för ett lag i Kärrtorp. Det är jättekul, där har jag fått svenska kompisar också. En kille umgås jag med, han hjälper mig mycket, bland annat med språket så jag blir bättre på svenska.

Tränaren Jonas Lemon ser hur spelarna har utvecklats från början ha varit väldigt blyga till att idag ställa krav på ledarna om det är något som inte fungerar.
– Informerar inte vi på Facebook som vi ska, då får vi höra det från spelarna. Jag tycker det är jättebra. Så var det aldrig när vi drog igång projektet och det har ju att göra med personlig utveckling och språklig utveckling, de vet hur de ska säga för att framföra en åsikt.

Varför är det här projektet viktigt?
– För att vi ger nyanlända pojkar och flickor en meningsfull fritid, något att se fram emot därför är det viktigt.