Startar fotboll för nyanlända tjejer: ”Deras idrottande lika viktigt”

Unite StockholmSedan starten i höstas har Unite Stockholms helgfotboll för nyanlända lockat drygt hundra deltagare. Nu kommer nästa satsning: En renodlad sektion för tjejer.
– Deras idrottande är lika viktigt som killarnas, säger initiativtagaren Maria Rehnvall.

Det var under sensommaren 2015 som fröet till Unite Stockholm såddes. Vännerna Josefine Engdahl, Maria Rehnvall, Oskar Månsson, Nils-Olof Engdahl och David B Larsson hade var och en på sitt håll funderat över vad man som privatperson kunde göra för att hjälpa till med integrationsprocessen och åtminstone bidra lite grand till att ge några av de ungdomar som kommit till Sverige en mer meningsfull fritid.

– Precis som många andra hade vi följt rapporteringen från bland annat kriget i Syrien och insett vilket fruktansvärt lidande många människor utsätts för under sin flykt till Sverige. I det läget kände vi att vi ville aktivera oss för att åstadkomma någonting positivt, säger Josefine Engdahl som idag sitter i styrelsen för Unite Stockholm.

Hon berättar att huvudsyftet redan från början var att hitta en aktivitet som intresserar många och som samtidigt ger ungdomarna ett litet avbrott från en vardag som kan präglas av stress och oro. Inte minst för dem som genomgår prövande asylprocesser och kanske har sina familjer i andra delar av världen.

– Vår tanke var att alla kan göra något och för oss blev lösningen fotboll. Flera av oss har en bakgrund inom idrotten och vet av erfarenhet att den kan vara betydelsefull. Både som glädjeämne för individen, men också som ett sätt att knyta kontakter och träffa nya vänner, säger Engdahl.

Nu har sex månader gått sedan starten och framgången är ett faktum. I samarbete med fyra asylboenden i södra Stockholm, och tack vare uppbackning från volontärer och generösa privatpersoner, har föreningen rullat igång en verksamhet som sysselsatt drygt ett hundratal spelare i åldrarna elva till 18 år under hösten och vintern. Nu vill Unite Stockholm ta nästa kliv.

– Den 30 april startar vi tillsammans med organisationen Internationella Bekantskaper och Korpen Stockholm en renodlad fotbollssektion för tjejer. Vi kommer att hålla till i Farsta på helgerna och försöka samla så många som möjligt. Allt finns på plats i form av träningstider, volontärer, skor och annan utrustning. Det vi efterlyser nu är tjejer som vill göra det här tillsammans med oss, säger ordföranden Maria Rehnvall.

Hon fortsätter:

– Hittills har vi märkt att det varit väldigt lätt att locka killar till fotbollen, men att trösklarna varit högre för tjejerna. Det kan bero på flera olika orsaker, men för Unite Stockholm är det viktigt att alla har samma möjlighet att vara med. Därför är vi väldigt glada att vi fått den här möjligheten och vi är övertygade om att det här projektet både blir roligt och lyckat.

Vill du engagera dig, eller har du kontakt med nyanlända tjejer som tycker om fotboll – mejla maria@unitestockholm.se